Ах, тази температура – как да я измерим и как да я свалим, когато е повишена

Безспорно няма родител, на когото да не му се е налагало да измерва телесната температура на детето му. Кои са начините за измерване вижте по-долу:

Орално измерване  Подходящ метод е за измерване на телесната температура при по-големите деца над 4 години. Но термометърът може да не измери правилно, ако детето не го държи под езика до звуковия сигнал. Нужно е да изчакате 15 минути преди измерване на температурата, ако детето е пило гореща или студена течност. Точност: ДОБРА.

Ректално измерване Идеален метод за измерване на телесната температура при малки деца, по-големите не го предпочитат. Не забравяйте обаче, че е нормално измерената ректална температура да бъде с 0,5 градуса по-висока от оралната и с около 1 градус по-висока от тази, която ще измерите под мишницата. Точност: НАЙ-ВИСОКА.

Измерване под мишницата (аксиларно измерване) Лесно за измерване, най-често използвания метод. Имайте предвид, че температурата на стаята, както и приема на горещи течности може да окаже влияние върху резултата, а и самия термометър може да се размести по време на измерването. Точност: ДОБРА.

Измерване в ухото.Бързо и удобно, но трудно се извършва при деца под 1 година. Точност: ВАРИРА.

Измерване на челото Удобен и бърз начин, но се извършва с термометри, които са значително по-скъпи от останалите. Точност: ВАРИРА.

Измерване от разстояние Лесно приложим метод, който обаче отново се измерва с по-скъпи устройства. Точност: ВАРИРА.

Сваляне на високата температура

Нормалната телесна температура варира в граници между 36 градуса и 36,9 градуса, като говорим за температура измерена под мишницата. Повишаването на телесна температура също така e защитна реакция на организма, с която той се бори срещу настъпили инфекции, причинени от вируси, бактерии и т.н. Някои педиатри дори съветват да не се избързва със свалянето на телесната температура, разбира се като говорим за стойности под 38 градуса. Съществуват различни медикаменти за сваляне на температурата, преди всичко обаче преди да прибегнете към тях трябва да се консултирате с педиатъра на детето. Не само, за да се назначи подходящ медикамент за понижаването на температурата, но и за да се изясни основната причина за повишаването ѝ, както и да се проведе необходимото комплексно лечение!

Важно е да знаете, че:

  • най-бързо действат лекарствата под формата на свещички или разтвор;
  • едно и също лекарство не бива да се дава повече от 3-4 пъти за 24 часа, при интервал не по-малък от 4 часа между отделните приеми;
  • ефектът от лечението се появява след 45 минути до 1 час;
  • на деца под 14 години не се дава аспирин!

Практически съвети:

  • Не навличайте детето и не го завивайте с дебели одеяла! Излишната топлина трябва да се излъчи от организма.
  • Предлагайте му много течности, за да не се обезводни организма му, предимно вода и чай.
  • Консултирайте се с лекаря за избора на подходящо лечение.
  • Намокрете кърпи с оцет и вода (1:1) и ги сложете на китките, в лакътните сгъвки, под мишниците и/или на челото. Ако детето не търпи миризмата на оцет, използвайте само вода.

Стремете се да не изпадате в излишна паника, но и подходете с необходимата отговорност и рационалност!Пожелавам ви по-малко поводи за тревоги и повече поводи за усмивки и игри!

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК

Последвайте ме в Instagram ОТ ТУК

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s