Колики – как да се справим с тях

Коликите са сред най-честите проблеми през първите три месеца от живота на бебето и са един от поводите за тревога у родителите. Макар и неприятен, това е просто етап, през който преминават много здрави деца. От колики страдат до 28% от новородените.

Правило на 3-те тройки Счита се, че бебето страда от колики, ако плачът трае:

 • по 3 часа на ден;
 • 3 дни в седмицата;
 • в продължение на 3 седмици.

 Какви са симптомите?

 • Бебето често и внезапно започва да плаче неутешимо, сякаш нищо не помага.
 • Плачът започва всеки ден по едно и също време, най-често следобед или вечер и може да продължи минути или часове.
 • Бебето свива крачета към корема си докато плаче.
 • Бебето свива юмручета, а лицето му се зачервява.
 • Плачът често отслабва, когато бебето пусне газове или се изходи.

Какви са причините? Храносмилателната система на бебето е все още незряла. В червата му се образуват прекомерни количества газове в резултат на поглъщане на въздух по време на хранене и липса на достатъчно храносмилателни ензими, които разграждат млякото. Голямото количество чревни газове се проявява под формата на: подуване, често оригване и къркорене.

Какво да правим?

 • На пазара има различни препарати и чайове против колики, които спомагат за извеждането на газовете от коремчето на бебето и по този начин намаляват подуването и болката. Те са безопасни за употреба от деня на раждането.
 • Създайте на малкото човече усещане за сигурност, спокойствие и близост. Приглушете осветлението, можете да повиете бебето в одеялце и да го полюлеете на ръце. Направете нежен масаж или леко затоплете коремчето с малка затоплена възглавничка, кърпа или пелена. 
 • Масажирайте коремчето със затоплена длан  по посока на часовниковата стрелка в областта около пъпчето  20-30 минути преди хранене.
 • Внимавайте бебето да не поглъща много въздух при хранене – ако кърмите, когато забележите, че бебето суче лакомо и шумно, за момент го отделете от гърдата и след това му предложете да засуче отново като бебето трябва да обхваща добре колкото може по-голяма част от ареолата в устичката си. Не бързайте да отделяте бебето от гърдата преди то да е дало знак, че се е нахранило. Ако храните от шише се консултирайте какъв биберон е най-подходящ да използвате, така че да намалите вероятността от поглъщане на въздух. Ако храните с адаптирано мляко – изберете най-подходящият вид мляко.
 • Старайте се да не прехранвате бебето, това само би увеличило стомашния дискомфорт. 
 • Помагайте на бебето да се оригне след всяко хранене – вземете го на ръце, като то трябва да е в почти изправено положение с лице към вас, облегнато на рамото ви. С нежни потупващи движения масажирайте гръбчето докато оригне.
 • Запазете спокойствие – нормално е да се чувствате изтощена и да сте спокойна и уравновесена е последното нещо в списъка ви, но ако усещате, че сте разстроена или изморена помолете някой друг да остане при бебето за известно време, а вие си починете и разсейте. Докато сте нервна и изтощена не сте в състояние да успокойте бебето, по този начин вие му предавате допълнително от вашата нервност, защото то усеща настроенията ви и се влияе от тях. Не забравяйте, че този период скоро ще отмине и всичко ще се нормализира. Починете си малко, върнете се при бебчето, прегърнете го и му покажете своята любов и нежност, само така ще успеете да го успокоите.

Пожелавам ви бързо отминаване на този период и само поводи за усмивки с щастливи и здрави бебета!

Причини за нощното събуждане и какво да правим можете да прочетете ТУК

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с мен!

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК

Последвайте ме в Instagram ОТ ТУК

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s