Стерилизация на бебешки принадлежности

Ако до този момент не сте се замисляли относно стерилността на предметите, с идването на новия член на семейството понятието „стерилност“ излиза на дневен ред. Стерилизацията на бебешките шишета и предмети е тема, която силно вълнува родителите. Начините за стерилизация на бебешките принадлежности за храна са няколко, а в търговската мрежа продават всичко необходимо за улеснение на родителите.

Стерилизацията е процес на унищожаване на всички микроорганзими -бактерии, вируси, гъбички, спори и т.н. Стерилизацията на бебешките принадлежности е важна при новородените, поради незрялата им имунна система и невъзможността и да се справи с иначе безобидни микроорганизми. Бебешките принадлежности (шишета, залъгалки и т.н.) след употреба и преди употреба, когато са чисто нови, първо се измиват с подходящ препарат, а след това се подлагат на процес на стерилизация. Измиването на бебешките съдове почиства, но не стерилизира!

Какви са начините за стерилизация?

Стерилизиране чрез изваряване – най-популярният и най-достъпният метод. Поставяте бебешките принадлежности в подходящ съд, като те трябва да са покрити изцяло с вода, която трябва да ври около 5-10 мин. Ако не се използват изварените предмети остават стерилни за 24 ч., след което отново трябва да се изварят. След процеса на стерилизация аксесоарите се остават да изсъхнат и да се охладят.

Не се притеснявайте, че този метод може да развали детските прибори. Съвременните продукти са направени от материали, адаптирани към високи температури и са безопасни, тоест не излъчват вредни вещества при продължително нагряване.

Студена стерилизация с дезинфекциращ разтвор или под формата на таблетка – предметите се потапят в разтвора за около 30 мин., след което се изплакват с преварена вода. Този метод не е особено разпространен. Ако сте избрали него трябва стриктно да се спазват инструкциите на производителя.

Парна стерилизация – най-бърз, лесен и удобен метод.

Разновидности парни стерилизатори:

Стерилизатор за микровълнова фурна – работи на принципа на превръщане на водата в пара. Водата се налива в долното отделение на уреда и се загрява до кипене, като парата обработва предметите оставени в горното отделение покрити с капак. Продължителност на стерилизацията: 6 мин. при 500-800 W; 4 мин. при 850-1100 W; 2 мин. при 1200-1850 W.

Торбички за стерилизиране в микровълнова фурна – действат на същият принцип, удобни са за пътуване.

Електрически стерилизатор – той е самостоятелен уред, работещ отново по описания начин за стерилизация с пара и времето за стерилизация е между 5-15 мин. Недостатъкът тук е по-високата цена, но пък след време може да се превърне в уред за готвене на пара.

Задължително ли е да купуваме стерилизатор?

Не, особено ако кърмите бебето си. Тогава ще ви се налага и то евентуално да стерилизирате залъгалка, която спокойно можете да изварите. Ако бебето е на изкуствено хранене определено стерилизаторът ще ви улесни. Но дали изобщо да купите и какъв вид да бъде е изцяло ваше решение. Моят съвет би бил да изчакате да се роди бебето и да видите дали ще имате нужда от него. В днешно време най-лесно е да купите.

До кога да стерилизираме?

Въпрос, на който няма единодушен отговор. Има родители, които не стерилизират и други, които стерилизират докато детето стане на 2 години. Това, разбира се, са крайности и отговорът до кога, е някъде по средата. Все пак на определена възраст бебчето започва да пълзи, да пипа с ръчички навсякъде, после да ги слага в устата си. Дали е стерилно наоколо – естествено, че не! За това смятам, че всеки родител би могъл да прецени до кога да стерилизираме бебешките съдове за хранене, но в началото е важното да се прави след всяко хранене (ако бебето се храни от шише) по един или друг от гореописаните начини. С времето честотата на стерилизиране може да започне да се разрежда, като след всяко хранене съдовете просто се измиват с препарат за бебешки съдове.

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с мен!

Последвайте ме и в Instagram от тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s