Съвети за безопасен сън при бебета

Една от най-големите отговорности на родителите е да създадат безопасна среда за бебчето. Осигуряването на безопасност среда за сън е от изключително важно значение за предотвратяване на животозастрашаващи инциденти, като синдром на внезапната детска смърт или задушаване. Изключително важно е да се спазват утвърдените от специалисти стандарти относно креватчета, матрачета, играчки и аксесоари. Редовно проверявайте изправността и здравината на всичко!

Къде да поставим бебешкото креватче?

Най-добре е през първата половин година да бъде разположено в стаята на родителите. Така хем ще имате възможност за постоянно наблюдение, хем ще бъдат улеснени нощните хранения. Хубаво е да бъде успоредно на вашето легло, за да виждате лицето. Креватчето не бива да е близо до електрически уреди и до прозорци, изложено на пряка слънчева светлина, а също и в близост до завеси и щори с висящи връзки! В креватчето не бива да има одеяла, възглавници и играчки! Ако над креватчето има закачени картини, те трябва да бъдат стабилно прикрепени. Висящи играчки може да има само, ако бебето не може да ги достига, иначе рискувате да се увият около ръчичките му.

Не е препоръчително бебето да спи в леглото на родителите, защото има опасност от притискане!

Матракът трябва да бъде твърд, от антиалергична материя, ергономичен и плътно да приляга към стените на креватчето, за да не се заклещи бебето! Чаршафът също трябва плътно да влиза под матрака!

В каква позиция трябва да спи бебето?

Задължително по гръб до навършване на едногодишна възраст! Не се препоръчва спане на една страна, защото бебето лесно може да се обърне по корем. Спането по гръб е най-добрата превенция срещу синдрома на внезапната детска смърт! Ако бебето е започнало да се обръща от корем по гръб и обратно, е важно да бъде под наблюдение от родителите докато е будно, а ако заспи по корем, трябва задължително да го обърнете по гръб!

На какво още е важно да обърнем внимание:

Друга причина, увеличаваща риска от синдрома на внезапната детска смърт, е прегряването. До прегряване може да се стигне, ако бебето спи в леглото на родителите си, завито е с неподходящо дебели завивки, или температурата в стаята е прекалено висока. Температурата на въздуха по време на сън в стаята трябва да е между 18-21 градуса. Най-сигурният начин за спане на бебето е то да спи в спално чувалче, което задължително трябва да му бъде по мярка, а не да бъде купено по-голямо, защото може да пропадне в него. Освен размерът е важна и дебелината на спалния чувал. Трябва да се вземе предвид температурата в стаята, а не сезонът навън!

И още полезна информация: Подходящо облекло за бебето и детето

Пожелавам сладки и спокойни сънища на вас и вашите мъници!

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с мен!

Последвайте ме и в Instagram от тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s