Килограмите по време на бременността

Няма жена, която да не се запита колко килограма е нормално да качи по време на бременността. Съществуват различни схващания за това, разбира се всяка бременност е различна и е строго индивидуално за всяка жена. Все пак има някои норми, които е добре да се спазват.
Бременността в цифри 

На картинката е представено разпределението на килограмите по време на бременността.

При двуплодна бременност, ако направим изчисление, излиза следния резултат:

  • 2 бебета поне по 2,5 кг. всяко;
  • + още една плацента;
  • двойно количество околоплодна течност;
  • двойно увеличена матка;
  • допълнително количество кръв за още едно бебе.       

Което ще рече допълнителни килограми между 16-20кг.
Теглото, което би трябвало да наддадете по време на бременността, зависи и от теглото, което сте имали преди това. Вашият гинеколог ще Ви премери още първия път, когато отидете на консултация. След това ще Ви претегля на всяка следваща консултация веднъж месечно и ще записва показателите в картона Ви, за да следи наддаването на килограми.

Качването на много килограми може да увеличи риска от усложнения и да предизвика проблеми, като: високо кръвно налягане по време на бременността, гестационен диабет, раждане на бебе с наднормено тегло и т.н. Разбира се и ниското наддаване на килограми крие рискове, като: раждане на бебе с ниско тегло, преждевременно раждане и т.н.
Вслушвайте се в потребностите на своя организъм.
Запомнете, че не е нужно да се храните за двама! Редовната, умерена физическа активност (като ходене, плуване и йога за бременни например) може да помогне на Вас и на бебето Ви да сте с подходящо тегло, както и да намалите дискомфорта от бременността, като болката в гърба, схващанията в краката, запек, подпухналост, подуване и да подобрите съня си! Физическата активност и правилното хранене ще Ви помогнат да имате прекрасна бременност и леко раждане! Всичко трябва да е с мярка, за да можете бързо и лесно да си върнете формата след като родите!

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с мен!

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК

Последвайте ме в Instagram ОТ ТУК

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s