Децата и риболовът – на какво може да ги научим чрез него

Обикновено, ако има рибари в семейството, това са татковците! Със сигурност децата не са от най-подходящата – мирна и тиха компания за риболов и не е сигурно, дали ще уловите нещо, но със сигурност малчуганите ще си тръгнат с едно прекрасно изживяване и нови знания.

На какво можем да научим децата чрез риболова?

✅ Грижа към природата – най-ценният урок. Как и защо трябва да я пазим чиста. Къде да съхраняваме отпадъците и къде да ги изхвърлим, къде може и не може да се пали огън, за защитените видове животни и т.н. За жалост на много от местата, подходящи за риболов, има и много боклук, а може с чифт ръкавици и чувалче за смет да допринесете и вие с почистването. Връзката с природата е много важна, често се случва и самите ние да я изгубим, но съм сигурна, че любовта и грижата към нея се възпитават още от ранно детство!

✅ Видовете риба и къде живеят – кои рибки обитават сладководните водоеми – реки, езера, блата, язовири, кои рибки обитава солените води. С какво се хранят различните видове риби. Може да включите и разказ за животните, които живеят около водоема – патици, видри и т.н.

✅ Урок по география – всяко едно  пътуване е един открит урок. Нужно е само да се огледате и ще видите колко много имате да разкажете на детето – започнете с разказ за водите (за реките, за езерата, за язовирите, за морето, за океана) после за планините, полята, за това къде точно се намирате и ще видите как сами започвате да се увличате в разказа. ⠀

✅ Ако сте запален рибар, разказите за това как се лови риба, за такъмите и въдиците, си е само по себе си цяла наука. На детето ще му е много интересно да се запознае с детайлите. 


✅ Разкажете на детето своя интересна история, когато сте били за риба. ⠀

➡️ Рая проявява интерес към риболова от 4-годишна възраст, а и преди това, ако не се лъжа, не сме ходили заедно. Много ѝ е интересно и вече активно се включва. А за Влади съм сигурна, че още по-рано ще иска да участва.

Списъкът какво още може да научим децата при един излет или разходка сред природата, може да бъде дълъг. Вижте предходната статия: Как да помогнем на децата да изградят връзка с природата и да я заобичат

Пожелавам Ви много слънчеви и забавни летни дни!

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с мен!

Елате и в Instagram!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s