Кръщенето – споделен опит и полезни съвети, свързани с организацията

В тази публикация ще ви разкажа за ритуала, за това как преминаха кръщенетата на децата ми и накрая ви споделям някои полезни съвети при организацията от личния ми опит.

Кръщенето е важен момент и вълнуващо събитие в християнското семейство. Кръстниците поемат грижите да напътстват и да бъдат наставници в живота на своя кръщелник. Изборът на кръстник (кръстница) е изключително важен, защото той/тя ще бъде пример, подкрепа и съветник на детето. И за момент не съм се колебала коя ще бъде кръстница на децата ми, като кръстниците им са различни дами. И в двата случая ги поканих със специални покани и кутия шоколадови бонбони.

След това идва изборът на дата за кръщенето и следва да посетите храма, който сте избрали, за да проверите, дали датата и часът са свободни и да се запишете, като има такса, която трябва да заплатите и ще ви кажат какво е необходимо да носите.

Списъкът, който получихме ние, беше следният: ✅ 2 бр. хавлиени кърпи ✅ тоалетен сапун ✅ олио ✅ акт за раждане ✅ трите имена на кръстника ✅ 3 свещи, закупени от църквата

Следваща стъпка е да организирате празненството след ритуала в църквата. Избирате заведение и уговаряте менюто и условията за провеждане на празника. Помислете и за украсата, и дали ще наемате фотограф за събитието.

Съветвам ви да организирате всичко преди деня на кръщенето, водете си записки, за да не пропуснете нещо. Оставете за деня само вашата подготовка и подготовката на детето, за да се насладите максимално на празника. Не забравяйте, че това е вашият семеен празник и денят на вашето дете, и го направете по начина, по който го чувствате!

А сега ще ви разкажа как премина празника и при двете ми деца. Надявам се да ви бъде от полза!

Кръщенето на Рая

За дата на кръщенето на Рая избрахме 20.08.2016 г., тогава тя беше на 6 месеца. И за двете деца държах да бъдат кръстени колкото е възможно по-рано. За кръстница на Рая избрах своя добра приятелка, а за ритуала избрахме църквата „Св.Мина“ в гр. Кюстендил. Поради независещи от нас обстоятелства не правихме тържество в ресторант след това, а се събрахме за вечеря в дома на родителите на съпруга ми. Гости на кръщенето бяха моите родители, родителите на съпруга ми, сестра му и кръстницата.

Кръстницата беше взела хавлийка и дрешки за преобличане, а като подаръче беше взела на Рая златно кръстче. Ние от своя страна подарихме на кръстницата икона и бутилка вино.

Ритуалът мина много спокойно. Рая въпреки, че беше едва на 6 месеца го прие много добре, смееше се и даже се забавляваше, когато я потапяха във водата. Единственият проблем беше, че нямаше косичка и беше доста трудно свещеникът да ѝ я отреже.

Бяхме се подготвили и със сладка питка за почерпка, а за десерт бяхме поръчали торта. Спомените ми от този ден са много хубави, всичко мина спокойно и по план. Не беше нещо грандиозно, но така си го усетихме и се получи чудесен празник.

Кръщенето на Влади

За дата на кръщенето на Влади избрахме 17.07.2021г. Избрах тази дата, защото е празникът „Св. Марина“ и преди година в навечерието на този празник разбрах, че съм бременна с него и на 17.07 казахме на роднините си, че го очакваме.

За ритуала избрахме църквата „Св. Троица“ в гр. Пловдив и запазих датата и часа два месеца по-рано, като в последствие вместо в 17 ч. изместиха ритуала за 16 ч. Списъкът, който ми дадоха от църквата ви споделих по-горе.

За кръстница поканих друга моя добра приятелка. Чух суеверие, че жена не може да бъде кръстница на мъж, усъмних се и после в църквата ме увериха, че няма нищо подобно. Този път освен родителите ни поканихме и няколко приятели, като избрахме ресторант в Пловдив, който е близо до дома ни.

Кръстницата изпълни списъка от църквата и купи на Влади тоалет за преобличане. Нейният подарък към него беше кръстче и верижка. Тя се погрижи да поръча сладката питка и тортата, които бяха много вкусни! Допълнително ние взехме и почерпка за църквата. Виждала съм из интернет да продават различни комплекти за кръщене, но не сметнах, че има нужда да купувам.

Хавлията и дрешките от кръстницата за преобличане
Тортата – еклерова с горски плодове
Сладката питка

За украсата се погрижих аз, като закупих такава от Джъмбо и в деня на кръщенето отидохме с приятелка в ресторанта и украсихме. Единственият провал с украсата бяха балоните с хелий. Дали заради балоните, самия хелий или жегата, бяха спаднали преди да отидем в ресторанта. Приготвих и „сладка маса“ в ресторанта, до която направихме снимки с гостите. На нея бях принтирала и сложила надпис в рамка „Честито Светото Кръщение“, направих мъфини, поставихме тортата, питката и бонбони. За подаръци за гостите бях поръчала гипсови фигурки- бебенца в ангелски крила. Собственикът и персонала в ресторанта бяха много любезни и изцяло се съобразиха с предпочитанията ни и се погрижиха за приятното ни прекарване.

За фотограф бях избрала фотографа ни от сватбата, но в последствие се оказа, че той няма да успее и ни препоръча негова колежка. Доволни сме от снимките, получихме ги в рамките на по-малко от месец. Тя снима самия ритуал, направихме снимки с гостите в църквата и снимки с гостите в ресторанта. Не съм я ангажирала за цялата вечер, защото не сметнах за нужно.

По време на самия ритуал Влади беше спокоен, макар и на 4 месеца, само за кратко в някои моменти се разплака. Всичко мина по план и прекарахме един чудесен празник. Вероятно пропускам нещо, но ако имате въпроси, не се колебайте да ми ги зададете.

А сега накратко, за какво да помислите при организацията на крещене:

 • Избор на кръстник/кръстница;
 • Датата и часът на събитието;
 • Избор на мястото, където ще се проведе ритуалът;
 • Набавяне на необходимите неща, които ще ви кажат от храма;
 • Избор на покана и подарък за кръстника – ако сте решили да бъде икона по време на ритуала в църквата могат да я осветят, а също може да се освети и подаръка от кръстника, ако той е решил това да бъде златно кръстче;
 • Уточнете списъка с гостите;
 • Изберете ресторант;
 • Уточнете менюто, кувертите- може ли да се внесе допълнително торта, например;
 • Осигурете сладка питка и торта;
 • Изберете фотограф;
 • Изберете тоалет за преди извършването на ритуала;
 • Помогнете на кръстника в избора на тоалет за след ритуала;
 • Помислете за вашия тоалет, прическа и грим;
 • Направете си план за деня на кръщенето, разпределен по часове, като не наблъсквайте много задачи, а напротив дайте си повече време от необходимото, защото винаги може да има забавяне;
 • Осигурете си време за направата на снимки;
 • Ако детето е малко при организацията е добре да се съобразите с режима на детето;
 • И отново не забравяйте това е вашият специален семеен ден, направете го по най-добрия за вас начин.

Ще се радвам да ми споделете вашите емоции покрай организацията на кръщене. Винаги може да ми пишете в Instagram и ако имате въпроси да ми ги зададете!

Последвайте ме в Instagram от тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s