Бебеносенето – отговори на най-често задаваните въпроси

Бебеносенето е тема, която смятам, че вълнува много бъдещи родители, но е много вероятно да се изгубим в информацията и да се чувстваме объркани от многобройните варианти, за това събрах за вас отговори на най-често задаваните въпроси.

Основно използвам информацията от книгата „Защо бебеносенето е важно” на Роузи Ноулс. В нея са засегнати и въпросите защо бебеносенето е важно за бебетата, за семействата, какви са дългосрочните ефекти върху обществото и т.н, за това няма да се спирам на тях.

Кога и как да започнем?

На първо място използването на слинг за много малки бебета – от раждането до четиримесечна възраст, трябва да се осъществява безопасно за здравето на вашето бебе и за вашето собствено здраве! Тоест може да започнете да носите бебето от самото начало, но трябва да се спазват някои правила, на които ще обърна внимание по-долу.

Каква носилка да изберем?

Със сигурност се чувствате объркани от многобройните варианти, за това спокойно може да намерите местна библиотека за слингове и  да се обърнете към консултант по бебеносене. Такъв е и моят случай, за който ще ви споделя само след мъничко!

На различни хора са удобни различни слингове и получаването на съвет и избор на носилка под наем може да ви спести излишна скъпа покупка, която не задоволява нуждите ви!

Сигурността е най-важният фактор и е от особено голямо значение за малките бебета. Накратко трябва да изберете слинг, който да поддържа детето във възможно най-безопасна и удобна позиция и да е приятен за носене и на двама ви. Всяка двойка родил-дете има различни предпочитания и един размер не е удобен за всички. Точно за това библиотеките за слингове и консултантите ще ви дадат възможност да изпробвате различни варианти и ще ви помогнат да се възползвате максимално от носилката, която изберете. Те могат да ви покажат как да използвате слинга по различни начини спрямо потребностите на детето ви и да ви дадат адекватен съвет.

Видове носилки

Еластични шалове

Това са парчета тъкан, обичайно от мек и разтеглив трикотажен памучен плат, дълги между четири и пет метра и широки около половин метър. Някои са смес от бамбукови влакна и памук, което придава допълнителна мекота и комфорт, а други имат малко съдържание на ликра, което увеличава еластичността и разтегливостта. Те са подходящи да се употребяват още от раждането. Много хора намират разтегливите слингове за подходящи за носене в продължение на поне четири до шест месеца, а често и по-дълго.

Подобно на всички носилки,еластичните слингове трябва да се използват безопасно. Най-важното съображение е да се защитят дихателните пътища; вратът на бебето никога не бива да е прегънат на две и разстоянието между брадичката и гръдния кош трябва да е поне два пръста. Платът трябва да е достатъчно стегнат, за да се избегне свиване на тялото и може да бъде нагласен така, че да поддържа главата. Най-често срещани начини за носене са: „двойна кръстосана люлка” и „слинг джоб”.

Тъкани слингове

Много родители намират тъканата материя за най-удобния вид слинг. Той не се разтяга и може да бъде грижливо затегнат, така че да прилепне перфектно около вас и вашето дете. Увиването на тялото ви с широкия плат помага теглото на детето да се разпредели равномерно и така се осъществява контрол върху позиционирането му и удобство при носенето.

Тъканите слингове са изключително функционални- един модел може да се използва от раждането до прохождането и дори след това. Научаването как се ползват тези носилки изисква малко практика и те се предлагат в различни размери.

Носилки азиатски стил –май тай

Те са направени от платка с пришити към нея дълги ленти, които се увиват около тялото на родителя, за да бъдат завързани, усукани или втъкнати здраво. Бебето стои в джоб, образуван от плата, с крака, разположени от двете страни на тялото на родителя, а дългите ленти позволяват голяма степен на приспособяване към всички форми и размери. Някои са направени от обикновен памук, други са преправени от тъкани слингове. Има няколко варианта на май тай.

Ергономични раници

Това е най-популярният стил за носене и обикновено носилките са изработени от дишащи тъкани от памук или канвас, тъкани материи или смес от памук и полиестер. Добрите раници поддържат бебето плътно близо и високо и гарантират, че дихателните пътища са защитени за безопасно дишане. Те поддържат гръбначния стълб в естествената му извивка,с колене над дупето, като осигуряват внимателна подкрепа от сгъвките до задната част на главата. Повечето хора са най-доволни от ергономичните раници, след като малките им бебета  са поотраснали и са укрепнали, имат по-добър мускулен тонус и вече контролират поне отчасти главата си.

Като цяло, повечето ергономични раници са подходящи за бебета над три месеца, а еластичните или тъкани шалове и слинговете с халки са по-полезни при новородените.

Слингове за хълбок

Слинговете с халки са красиви и разнообразни. Те са подходящи за много семейства, за по-малки бебета, за любопитни по-големи бебета, както и за прохождащи деца, които искат бързо да слизат на пода или да бъдат вдигнати на ръце. Слинговете с халки са подходящи за широк възрастов диапазон и могат да се сгъват на малки пакетчета, което ги прави удобни за пренасяне и съхранение.

Носят се през едното рамо, а детето е седнало в джоб на противоположната страна на тялото ви, като свободният край на тъканта се прокарва през халките по такъв начин, че опъването държи тъканта плътно и теглото се разпределя върху рамото и гърба ви. Детето е в седнало приклекнало положение, като долната една трета от плата образува седалка тип хамак, която да го придържа здраво.

Правилото СЛИНГ за безопасно носене

Дръжте бебето близо до себе си и му осигурете безопасност!

Когато използвате слинг или друго приспособление, не забравяйте правилото СЛИНГ:

  • Стегнато – носилките трябва да бъдат достатъчно стегнати, за да придържат бебето близо до вас, така ще бъде най-удобно за двама ви. Отпуснатите платове ще оставят бебето ви да се свлече в носилката, което ще затрудни дишането му и ще придърпва гърба ви.
  • Лицето е винаги пред погледа – трябва да можете да виждате лицето на бебето само със свеждане на поглед, платът не трябва да го покрива.
  • Има разстояние между брадичката и гърдите – бебето никога не бива да се свива, така че брадичката да се притиска в гърдите му, защото това може да попречи на неговото дишане. Винаги трябва да има поне един пръст разстояние под брадичката на бебето.
  • На една целувка разстояние – главата на бебето трябва да бъде достатъчно близо до вашата брадичка.
  • Гръбнакът е добре поддържан – при носене в изправено положение тялото на бебето трябва да бъде удобно близо до носещия, така че гръбчето му да бъде поддържано в естествена поза, а коремчето и гърдите му да бъдат опрени във вас.

Кога е необходима индивидуална консултация?

По мое мнение – винаги!

Консултантите по бебеносене са преминали през обучение за безопасността при носене на слинг и ще могат да ви помогнат в избора на подходяща носилка. Такъв е и моят случай, защото за жалост нямам практически опит.

Рая беше много спокойно и кротко бебе, стоеше си без проблем в шезлонг и обичаше да се разхожда в количка. Когато се е налагало съм я носила на ръце, но това не е представлявало трудност за мен. Когато започна да ходи самостоятелно, дори не съм я возила дълго в количка. С второ дете обаче смятам, че нещата ще стоят по различен начин и ще е по-удобно и за мен да нося бебето в слинг, за да имам свободни ръце. Разбира се, това и времето ще покаже, защото знаете, че плановете не винаги се сбъдват.

За помощ и съвет тъкмо на време с мен се свърза Ани – консултант по бебеносене от „Слингомания”. Проведохме една онлайн, информативна консултация и за момента събирам основно теоретични знания, като реших да споделя най-важното с вас по-горе. Когато бебчо се роди, Ани ще се включи отново и ще видим как ще се справим на практика.

Не се притеснявайте, ако имате въпроси да се обърнете към консултант по бебеносене и  да си насрочите консултация (има възможност и за онлайн консултации). Винаги можете да потърсите консултант и библиотека за слингове във вашия град, а в случай на нужда оставям координатите на „Слингомания”.  

Уебсайт: https://slingomania.net/

Адрес на магазина: гр. София, Център, ул.Иларион Макариополски 6

Телефон: 0887/259-984, Ани Събева

Източник: „Защо бебеносенето е важно” – Роузи Ноулс

Ако имате въпроси не се колебайте да се свържете с мен!

Пожелавам ви много поводи за усмивки и щастливи бебеносещи дни!

Последвайте ме и в Instagram от тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s