Помощ при ухапване от насекоми

Ухапването от насекоми е много неприятно, но често и неизбежно в топлите месеци.

Какви са симптомите: зачервяване, сърбеж, поява на леко подуване на мястото на ухапването.

Какви са симптомите на алергична реакция: увеличаване на обрива по тялото, подуване на лицето или устата, затруднено дишане, преглъщане и говор, замайване, припадък.

Какво да правим?

При ухапване от комар, бълха и т.н. – можете на мястото на ухапването да нанесете гел или крем специално предназначен за целта – т.нар. „за след ухапване от насекоми“. Като внимавайте продуктите, които ще нанасяте, да са съобразени с възрастта на детето!

При ужилване от пчела или оса – ако детето е ужилено от пчела, проверете дали е останало жилото и го махнете рязко (при ужилване осите не оставят жило). Измийте кожата и на мястото можете да поставите нещо студено, също и да дезинфекцирате със спирт. При поява на признаци на алергия незабавно потърсете лекарска помощ! Ако не сте в града, добре е да носите със себе си противоалергични средства!

При ухапване от кърлеж -най-често ухапването от кърлеж е безболезнено, за това може да остане незабелязано. След прикрепването си кърлежите отделят невротоксин, който прави ухапване напълно безболезнено, но може да причини парализа и мускулна слабост. Премахването на кърлежа спира отделянето на невтотоксините и човекът се възстановява напълно. На мястото на самото ухапване може да се появи сърбеж и зачервяване, парене и в много редки случаи лека болка.
Най-добре е кърлежът да бъде отстранен от лекар, тъй като е възможно при премахването му да бъде разкъсан и част от него да остане в кожата, което да наложи допълнително отстраняване. След премахването на кърлежа, кожата се дезинфекцира със спирт или йод. Специалистите препоръчват, ако е възможно кърлежът да се занесе за изследване. Ако това не се направи, кърлежът трябва да бъде унищожен. В следващият един месец, ухапаният трябва да бъде следен за общи прояви /главоболие, обриви, температура/ и за локални прояви /оток, болка и зачервяване на мястото на ухапването/.

Как да се предпазим?
На пазара се предлагат различни продукти – репеленти, които предпазват от ухапване от различни видове насекоми. Не забравяйте да го нанесете преди игра навън. Винаги следете на етикета репелентът да е подходящ за възрастта на вашето дете, защото много от продуктите на пазара са предназначени за деца над 1 и 2 годишна възраст. Следете местата, на които играе детето, да се избягват места с високи треви и места, на които е възможно да гнездят насекоми.
Пожелавам ви слънчеви и приятни дни, изпълнени с безгрижни игри!

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК

Последвайте ме в Instagram ОТ ТУК

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s