Неспокоен сън през нощта при бебета и деца – защо и какво да правим

Новородените бебета обикновено спят през по-голямата част от денонощието и се будят, за да бъдат нахранени. Пораствайки обаче, децата започват да са по-активни през деня и да спят през цялата нощ. Често обаче се случва децата да имат неспокоен сън и да се будят през нощта. Какви могат да бъдат причините за това и как да се справите с тях, вижте в следващите редове.

1. Колики – класика… Те се проявяват през първите няколко седмици и продължават през първите 3-4 месеца от живота на бебето. Разбира се има и такива, при които не се появяват или преминават леко. Ако не сте от късметлиите обаче, има и начини да помогнете на детенцето си да се справи по-лесно с тях. Например: не прехранвайте детето, следете да не поглъща въздух при хранене и т.н., има и медикаменти, които се прилагат след консултация с педиатър. Но разбира се, темата е доста обширна и аз ще се постарая в скоро време да ѝ посветя отделен блог-пост. „Колики – как да се справим с тях“ – четете тук.
2. Претопляне – ако детето е неспокойно, върти се и се поти най-вероятно температурата в стаята е твърде висока. Гледайте тя да не надвишава 22 градуса, проветрявайте преди лягане и съобразете дрешките и завивките на детето според сезона. Повече за облеклото на бебето и облеклото му по време на сън може да прочетете ТУК!
3. Глад или прехранване – и двата случая могат да доведат до неспокоен нощен сън. Ако сметнете, че причината е детето да е гладно, предложете му гърдата непосредствено преди сън. Така то ще може да се нахрани добре и да спи спокойно. И в другата крайност, ако детето е приело твърде много храна, често се случва при хранене с млека за кърмачета, рядко при кърмени деца, но не и невъзможно, да речем, ако гърдата се предлага при всяко безпокойство например. При хранене с адаптирано мляко съблюдавайте точното количество мляко, което детето трябва да приема за съответната възраст.
4. Неудобно легло, дрешка или позиция на сън, пълни пелени, или детето просто е загубило залъгалката си, ако ползва такава – проверете тези простички на пръв поглед причини. Често търсим сложни решения на даден проблем, а ключът се крие в нещо простичко. Дори моят съвет е на първо място проверете за тези възможности при неспокоен сън.
5. Никнене на зъбки – една от най-честите причини за нощно събуждане. Детето се върти, плаче, пъха ръчички в уста и това може да продължи докато зъбчето пробие. ВИЖТЕ ТУК полезни съвети при никненето на зъбките.
6. Емоционално натоварване – ако денят е бил изпълнен със ситуации, които са били много вълнуващи за детето е възможно то да заспи бързо, но след това да се буди често през нощта. Добре е да следите за дневното количество емоции, нека то да бъде премерено.
7. Страх от раздяла – възможно е при по-големите. Към 7-8 месеца, ако детето се събуди и види, че няма никого, може да се започне да се страхува и да се разплаче. В случая най-добре го прегърнете и успокойте.  
8. Здравословен проблем – повишена температура, болка в ушите или коремчето. Ако имате съмнение за здравословен проблем е задължително да се консултирате с педиатър!
Сънят е от изключително значение за правилното физическо и психическо развитие на детето, за това е необходимо то да бъде приучено към режим на бодърстване през деня и сън през цялата нощ. Ритуалите преди сън могат да помогнат на детето да заспива по-лесно. Такива са:

  • Топла баня, по едно и също време вечер
  • Масаж
  • Четене на приказка
  • Пеене на песничка и т.н. 

Сънуват ли бебетата – четете ТУК!

Пожелавам ви спокойни нощи и щастливи, бодри бебета на сутринта! 

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с мен!

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК

Последвайте ме в Instagram ОТ ТУК

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s